Madonno, kdo to je? Životopis, kariéra a kuriozity

Madonna Louise Ciccone, tak se jmenuje královna světového popu, která dosáhla vrcholu své pěvecké kariéry v 80. letech 20. století, ale která po celém světě zůstává svým hudebním odkazem.

Americká zpěvačka, herečka a hudební producent má několik písní, které se staly nadčasovými a kontroverzními hymnami, jako „Like a Virgin“, „la Isla Bonita“, „Vogue“, „Hung up“, „4 Minutes“. a „Jako modlitba“.

Na své poličce rozdala Madonna několik prestižních ocenění, dále ceny Grammy, Zlatý glóbus, Video Music Awards a European Music Awards - poslední dvě z MTV.

Popová ikona, Madonna je považována za jednu ze zpěvaček s největším kulturním dopadem v hudbě pro svou všestrannost a pro veškerou svou práci. Jeho umělecký výraz jako takový překonal bariéry čísel, cen a uznání, dokázal zůstat v médiích po celá desetiletí a neměl čas se zastavit.

Práce Madonny přitahují pozornost od začátku její kariéry v 80. letech a zahrnují politická, sexuální, náboženská a sociální témata. Výsledkem bylo, že umělec byl vždy ostře kritizován konzervativním křídlem nejen své země, ale i světa. Na druhou stranu Madonna ovlivňovala a ovlivňuje několik dalších umělců a je považována za odkaz pro ty, kteří dosáhli úspěchu.

Feministka a obhájkyně práv LGBT Madonna bere otázku svobody žen a HIV všude. Umělec byl především jedním z mála v 90. letech, který přijal příčiny a bojoval za příčiny.

Životopis

16. srpna 1958 v Rochesteru v Michiganu v USA se narodila Madonna Louise Ciccone, dcera Silvia Ciccona a Madonny C. Fortinové. Ve věku pěti let, přesněji v roce 1963, zemřela Madonnova matka na rakovinu prsu a vytvořila jedno z největších traumat v životě zpěváka.

Následně se Silvio oženil s hospodyní Joan Gustafsonovou, která byla podle Madonny velmi pod kontrolou. Ciccone dále trval na tom, aby se s Joan zacházelo jako s manželkou a matkou, ale Madonna nikdy nebyla schopna tuto podmínku přijmout, protože měla pocit, že zradí matčinu lásku.

Od dětství zpívala Madonna doma písničky, které slyšela v rádiu. Z tohoto důvodu Silvio dal dívce hodiny klavíru. Malá holčička však trvala na tom, dokud její otec nezměnil klavír na tanec a balet a ve věku 12 let už umění zvládla.

Madonna později nastoupila na taneční kurz na University of Michigan a začala se ještě více věnovat baletu. O dva roky později však cítila, že jí něco chybí. Aby zaplnila tuto prázdnotu, kterou cítila, opustila školu a po svých snech odešla do New Yorku.

Umělkyně strávila několik let tancem v několika tanečních společnostech v New Yorku a také pracovala jako modelka a servírka, aby mohla platit účty.

Madonna však odjela do Francie hledat nová dobrodružství, ale vrátila se do města, kde se setkala s Danem Gilroyem, s nímž založila kapelu „The Breakfast“, která však netrvala dlouho.

Milostný život

Madonnin milostný život byl velmi veřejný a bohatý na události, počínaje nikým jiným než Jeanem Michelem Basquiatem.

Dalším prvním oficiálním přítelem Madonny byl DJ John Benitez, producent, který produkoval některé její písně, stejně jako „Holiday“. Vztah však nevydržel, protože v roce 85 se Madonna provdala za herce Seana Penna, který se oženil až do roku 1987.

Mezi 88 a 90 se šíří pověst o spolupráci s hercem Warrenem Beattym, s nímž hrál Dicka Tracyho. V roce 1994 chodila Madonna s rapperem Tupacem Shakurem, který zemřel v roce 1997, ale vztah trval jen několik měsíců. Ještě v roce 94 se popová královna zapletla s Dennisem Rodmanem, slavným basketbalistou.

V roce 1996 měla Madonna dceru s Carlosem Leonem, který byl v té době jejím osobním trenérem. Jmenuje se Lourdes Maria, umělcova prvorozená. V letech 2000 až 2008 měla zpěvačka svatbu s britským režisérem Guyem Ritchiem, který se vzdal Rocca Ritchieho, druhého syna hvězdy.

Krátce po konci následujícího roku začala Madonna vztah s Jesusem Luzem, který také netrval dlouho. Po Ježíši připravila svůj milostný život a ve světle reflektorů se objevila až v roce 2017, a to s Portugalcem Kevinem Sampaiem.

Nyní, v roce 2020, je však Madonna v náručí Ahlamalik Williams, tanečnice, která si získala srdce amerického zpěváka.

Děti Madony

Kromě svých dvou biologických dětí, Rocco a Lourdes, adoptovala Madonna čtyři děti, Davida Bandu, Mercy Jamese a dvojčata Estere a Stelle.

Kariéra Madonny

Bylo to v roce 1980, za pomoci Marka Kaminsa, se Madonně podařilo nahrát první verzi „Everybody“. Ve skutečnosti se tato píseň stala tak dobře známou, že ani Seymour Stein, prezident Sire Records, neváhal nabídnout Madonně smlouvu na zahájení její kariéry zpěvačky.

Po prvním singlu Madonna debutovala na svém prvním albu nazvaném „Madonna“ v roce 1983. Od té doby to byl jen úspěch a zpěvačka již šířila svou identitu i ve stylu žen té doby, které se chtěly oblékat a být jako umělec.

Rok 1985 byl zásadním předpokladem úspěchu zpěváka. Material Girl vyšla 1. února, Vision Quest v únoru a její debut ve filmu „Zoufale Susan“ byl začátkem března. Madonna tak získala svou první nominaci na Grammy.

Stručně řečeno, Madonnin smyslnost a její kontroverzní hudba a videoklipy přišly na začátku její kariéry s nahrávkami „Papa Don’t Preach“ a „True Blue“ v roce 86. O tři roky později vydala popová královna „Like a Prayer“ , což mu v klipu vyneslo slávu a dobré bolesti hlavy s konzervativci za smíchání smyslnosti s náboženstvím.

Z největších kariérních úspěchů vyzdvihujeme „Papa Don't Preach“, „Vogue“, „Like a Virgin“, „La Isla Bonita“, „Like A Prayer“, „Express Yourself“, „American Pie“, „Music “,„ Hung Up “a„ 4 minuty “.

Madonna se pohybovala nejen v hudbě, ale také v kině a literatuře a již si získala přítomnost umělce. V kině Madonna pokračovala ve více než 15 filmech a napsala knihu o svých sexuálních fantazií nazvanou „Sex“.

Úspěchy a ceny Madonny

Za několik desetiletí kariéry vydala Madonna více než 10 alb a podle Warner Music se prodalo téměř 300 milionů desek a dvě nejziskovější ženská turné v historii.

Několik novinářů specializujících se na současnou hudbu považuje Madonnu za bezpochyby nejvlivnější a nejúspěšnější umělkyni všech dob. Vzhledem k tomu, že královna vedla seznam „100 největších žen v hudbě“ od VH1 a seznam „20 největších umělkyň“ od The Daily Telegraph.

Podle čísla Billboardu je Madonna stále nejúspěšnějším sólovým umělcem v historii žebříčku Hot 100 (druhý celkově za Beatles). Kromě toho je nejúspěšnější umělkyní všech dob v tanečním žebříčku. A konečně, Madonna je také držitelkou rekordu jako nejbohatší žena v hudebním průmyslu s 800 miliony až 1 miliardou akcií.

Zpěvačka získala sedm cen Grammy a dvacet trofejí MTV, včetně ceny Vanguard Video Award z roku 1986, za kterou se stala první ženou, která ji získala. Kromě toho sbírá ocenění jako Globo De Ouro a Video Music Awards.

Diskografie

  • Madonna (1983)
  • Jako panna (1984)
  • True Blue (1986)
  • Jako modlitba (1989)
  • Erotika (1992)
  • Bedtime Stories (1994)
  • Paprsek světla (1998)
  • Hudba (2000)
  • Americký život (2003)
  • Zpověď na tanečním parketu (2005)
  • Hard Candy (2008)
  • MDNA (2012)
  • Rebelské srdce (2015)
  • Madame X (2019)

Prohlídky

  • The Virgin Tour (1985)
  • Světové turné Who’s That Girl (1987)
  • Světové turné Blond Ambition (1990)
  • The Girlie Show World Tour (1993)
  • Drowned World Tour (2001)
  • Re-Invention Tour (2004)
  • Zpověď Tour (2006)
  • Sticky & Sweet Tour (2008–2009)
  • Prohlídka MDNA (2012)
  • Turné Rebel Heart (2015–2016)
  • Tour Madame X (2019–2020)

Filmografie

  • Jistá oběť (1979)
  • Zoufale hledám Susan (1985)
  • Shanghai Surprise (1986)
  • Kdo je ta dívka (1987)
  • Bloodhounds of Broadway (1989)
  • Dick Tracy (1990)
  • Madonna: Truth or Dare (1991)
  • Shadows and Fog (1991)
  • Liga jejich vlastních (1992)
  • Tělo důkazů (1993)
  • Nebezpečná hra (1993)
  • Čtyři pokoje (1995)
  • Evita (1996)
  • Další nejlepší věc (2000)
  • Zametl (2002)
  • Chystám se ti říct tajemství (2005)
  • Arthur a neviditelní (2006)

Madonna v Brazílii

Historie Madonny s Brazílií začala v roce 1993, kdy Světové turné Girlie Show v roce 1993 turné, které vydělalo asi 70 milionů dolarů.

Následně se královna vrátila na brazilskou půdu jen o patnáct let později, v roce 2008, s Sticky & Sweet Tour. Ve výsledku to bylo nejúspěšnější turné, jaké kdy sólový umělec v historii hudby podnikl.

Díky vystoupení v São Paulu a Riu de Janeiru na stadionech Morumbi a Maracanã poté umělec přivedl na své představení více než 300 tisíc lidí. Ve stejné době, kdy byla popová ikona v Brazílii na turné, potkala slavnou modelku Jesus Luz, která se brzy stala jejím přítelem.

Jen rok po svém pobytu v Brazílii se Madonna v roce 2009 vrátila, aby získala finanční prostředky na své sociální projekty. Mezitím navštívil komunitu Morro Dona Marta v Botafogu v Rio de Janeiru.

Uplynul další rok a Madonna se znovu vrátila do Brazílie, tentokrát však navrhla svou nevládní organizaci Úspěch pro děti v Brazílii v São Paulu a využili příležitosti užít si karneval po boku současného brazilského přítele Jesusa Luza. Společně sledovali průvod škol samby v MarquÊs de Sapucaí.

V roce 2012 Madonna přišla do Brazílie naposledy. Zpěvačka provedla 4 koncerty The MDNA Tour v São Paulu, Rio Grande do Sul a Rio de Janeiro a za dva dny prodala více než 100 tisíc lístků. Prodej vstupenek nicméně nebyl podle očekávání. Od té doby se tedy do Brazílie nikdy nevrátila na koncerty.

Anitta a Madonna

Zpěvačka se nevrátila do Brazílie, ale uzavřela hudební partnerství s Anittou v roce 2019. Píseň „Faz Gostoso“ vstoupila do alba „Madame X“ vydaného popovou divou, ale nestala se hitem.

5 kuriozit kariéry Madonny

  1. Madonnin otec je Ital a jeho matka je Francouzka Kanaďanka;
  2. Madonna má stejné jméno jako její matka;
  3. Zatímco Madonna debutovala koženým bičem s koněm, který získala od fotografa Stevena Kleina, spadla ze zvířete a zlomila si klíční kost, jednu ruku a tři žebra;
  4. Mnoho klipů se stalo kontroverzními, protože jsou považovány za vulgární nebo příliš „dospělé“, například „Jako modlitba“. Stejným způsobem se to stalo mimo jiné u „Justify My Love“, „What It Feels Like for a Girl“, „Erotica“;
  5. Na rozdíl od toho, co si mnoho lidí představuje, je Madonna skvělá herečka! Z tohoto důvodu získala několik ocenění, včetně Zlatého glóbu.

+ 5 kuriozit

  1. Přestože byla umělkyní skvělou herečkou, nezískala roli Catwoman ve filmu „Batman, návrat“. Když byla zvažována, popová královna vznesla několik požadavků, což způsobilo, že ji ředitelé za zápletku odhodili;
  2. Rekordní prezentace publika zpěváka se jistě odehrála na brazilské půdě. Od 6. listopadu 1993 Madonna zpívala pro více než 120 tisíc lidí v Maracanu v Rio de Janeiru;
  3. Neočekávaně v roce 2012, kdy se zpěvák chystal na show v Brazílii, musely být vstupenky prodány „dva za jednoho“, aby se zabránilo tomu, že místo vystoupení bude během představení prázdné;
  4. V roce 1990 bylo Madoně vyhrožováno zatčením kanadskou policií. Ukázalo se, že zpěvák simuloval živou masturbaci na jevišti při hraní „Live a Virgin“;
  5. Ikonickým okamžikem udílení světových cen byla hlavní role královny. Během vystoupení s Britney Spears a Christinou Aguilerou políbila Madonna dva umělce na jevišti.

Zdroje: EBiography, Auto Bahn, Firefly, Ratchet Free, Messages with Love, Starring, Starring.

Obrázky: Folha Pernambuco, online soud, Total Photography, SCMP, portál Pop Line, UAI, Twenty5more, Today, Amazon, Fourth Pop Wall, Guys, iBahia, Starring, Starring and Uol.

Poslední příspěvky